[su_quote]Surströmming (szw.kiszony śledź) – to szwedzki przysmak ze sfermentowanychśledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku. Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gnicia ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.[/su_quote]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=v6LY9PkZoXo”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=xgV2imaOCao”]
[su_quote]Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya.[/su_quote]
źródło: Wikipedia